Kości i Gryzaki dla Psa
Naturalne kości i gryzaki dla psów są najlepszą formą zabawy na chwile, podczas których pies musi zostać sam. Niewiele innych zabawek jest w stanie tak zaabsorbować naszych czworonożnych przyjaciół.
KOŚĆ DLA PSA – JAKĄ WYBRAĆ?
Pies obgryzający łakomie kość to widok, który dla większości z nas wydaje się być czymś jak najbardziej naturalnym. W praktyce właśnie tak jest. Kość dla psa to również zabawka, gryzak oraz przekąska w jednym. Chociaż nie każda kość jest dla psa odpowiednia, a niektóre mogą mu nawet zaszkodzić.
Trzeba jednak pamiętać, że kości same w sobie zawierają niewiele składników odżywczych. Jedynie w szpiku znajdują się pewne ilości białka, węglowodanów, tłuszczów i żelaza. Obecnie jednak producenci oferujący kości dla psów sprzedają tego typu produkty pokryte niewielką ilością mięsa, co sprawia, że mamy do czynienia z większą ilością składników odżywczych.
Po co w takim razie psu kość? Otóż kość służy psu nie tylko jako gryzak czy przekąska, ale również jako zabawka. Pies gryzący kość zabija w tym samym czasie nudę. Dodatkowo żucie i gryzienie są swego rodzaju sposobem na radzenie sobie ze stresem. Psy często gryzą w domu to co popadnie, szczególnie wtedy, gdy nie ma właściciela. Nie robią tego na złość, ale dlatego, że tęsknią, są sfrustrowane, a czasem zestresowane. Gryzienie i żucie to naturalna potrzeba każdego psa i powinna być zaspokajana jak najczęściej. Należy również dodać, że zarówno gryzienie jak i żucie pozwalają wzmocnić żuchwę psa oraz pomaga w utrzymaniu lepszej higieny jamy ustnej, gdyż może usuwać płytkę nazębną.
Czy pies może jeść kości?
Odpowiedź na to pytanie brzmi “Tak, ale nie wszystkie”. Otóż nie można podawać psom kości gotowanych, pieczonych ani też smażonych. Kości poddane takim procesom zupełnie nie nadają się dla psów, a nawet mogą im zaszkodzić. Nie ma też znaczenia z jakiego zwierzęcia pochodzą. Kości, które w jakiś sposób zostały podgrzane zmieniają swoje właściwości. Nawet najbardziej miękkie kości takie jak z kurczaka po ugotowaniu stają się twarde i po przegryzieniu robią się bardzo ostre. Kości wieprzowe lub wołowe również twardnieją, a dodatkowo stają się zupełnie niestrawne, co może wywołać u psa wzdęcia lub zaparcia.
Jakie kości są odpowiednie dla naszego pupila?
Kości z kurczaka i indyka
Kości z indyka i kurczaka to wybór najgorszy z możliwych. Kości drobiowe są dość kruche i po złamaniu lub przegryzieniu tworzą różnej wielkości ostre kawałki. Pies może się nimi zranić już na etapie przeżuwania. Drobne i ostre kawałki mogą poranić dziąsła. Jeśli nawet pies połknie taki kawałek to ostre krawędzie kości mogą uszkodzić ścianki przełyku, żołądka lub jelit. Ze względu na małe rozmiary kości drobiowych zwierzę może się nimi łatwo zadławić.
Kości wołowe i cielęce
Kości wołowe i cielęce są najbardziej odpowiednimi dla psów. Tego typu kości pies może gryźć i ogryzać bez ryzyka zadławienia się, czy uszkodzenia narządów wewnętrznych . Dodatkowo są najlepiej przyswajalne przez nasze pupile.
Kości wieprzowe dla psa
Wieprzowe kości dla psa są niejako pomiędzy wymienionymi wcześniej rodzajami. Oznacza to w praktyce, że pies nie pokaleczy się nimi w trakcie jedzenia, ale będzie je trawił nieco dłużej niż wspomniane wcześniej kości cielęce czy wołowe. Aby uniknąć ryzyka powstania niestrawności, kości wieprzowe należy podawać niejako na raty, czyli tak aby jedna kości starczyła na kilka dni.
Drugi rodzaj kości, które pies może jeść to właśnie kości cielęce. Są miękkie i giętkie, więc nie ma ryzyka, że pies pokaleczył sobie przewód pokarmowy. To najbardziej wartościowe i odżywcze ze wszystkich kości. Dzięki swej miękkiej strukturze mogą być spożywane także przez szczenięta oraz starsze psy.
Jaka kości dla psa będzie najlepsza?
Najlepszym rozwiązaniem będą kości wołowe i cielęce. Na trzecim miejscu znajdą się kości wieprzowe, natomiast kości z kurczaka czy indyka należy unikać. Jeśli chodzi o sposób przygotowania to najlepsze są kości surowe lub suszone. Zaopatrując się w kości warto również pomyśleć o suszonych gryzakach takich jak kurze łapki, żwacze wołowe lub królicze łapki. Suszony gryzak dla psa to oprócz kości najbardziej uwielbiany rodzaj przekąski czworonogów. Nie należy przesadzać z podawaniem tego typu przysmaków, gdyż zbyt duże ilości mogą wywołać nadwagę. U psów, które były wcześniej żywione jedynie gotową karmą, może wystąpić biegunka po tym jak pierwszy raz podamy mu kość. Jeśli posiadamy szczeniaka lub nasz pies jest już w podeszłym wieku, najlepsza będzie kość cielęca ze względu na to, że jest najbardziej miękka, więc będzie odpowiednia dla delikatnych uzębień szczeniąt i psów seniorów.
GRYZAK DLA PSA
Obecnie w ofercie sklepów zoologicznych znajdziemy szeroki wachlarz różnego rodzaju gryzaków dla psa. Zamiast kości możemy swojemu pupilowi zaproponować np. suszone kurze łapki lub żwacze wołowe. Są to jednocześnie gryzaki jak również smaczne przekąski, które zaspokajają naturalna potrzebę psa do gryzienia i żucia. Dla miłośników gryzienia posiadamy również naturalne gryzaki dla psa z poroża jeleniowatych. Do wyboru mamy wersję twardą dla dorosłych psów oraz miękką dla szczeniąt i psów starszych.
Naturalne gryzaki dla psa
Istnieją inne naturalne gryzaki dla psa niż kości. Jeśli interesuje Cię gryzak dla psa, który będzie zarazem przekąską to warto zapoznać się z naturalnymi, suszonymi gryzakami. Tego typu gryzaki dla psów są wykonane z suszonego lub wędzonego mięsa, jak również ze zwierzęcej skóry. Na tego typu przysmak połasi się każdy pies bez wyjątku, gdyż posiadają one bardzo mocny naturalny aromat oraz zachowują wiele naturalnych składników odżywczych.
Naturalne kurze łapki dla psa do gryzienia
Gryzaki Maced wytwarzane są z najwyższej jakości, lekkostrawnych i w 100% naturalnych produktów. Dzięki zastosowaniu najnowocześniejszych technik produkcji i suszenia utrata wartości odżywczych jest minimalna. Kurze łapki to zarówno smaczna i aromatyczna przekąska, ale również naturalne źródło witamin, protein oraz składników odżywczych, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu psa.
Żwacze wołowe dla psa Maced
Żwacz to nic innego jak jedna z komór żołądka przeżuwaczy. Bydło hodowlane jak i zwierzęta dziko żyjące takie jak żyrafy czy jelenie zjadają pokarm bogaty w celulozę. Jednak same nie są w stanie jej strawić. W tym zadaniu pomagają im bakterie i pierwotniaki, które zamieszkują w żwaczu. Dzięki obecności tych bakterii zwierzęta roślinożerne mogą w pełni wykorzystać błonnik na własne potrzeby energetyczne. Wiadomo już, że suszone żwacze dla psa mogą być ważnym wzbogaceniem diety naszego czworonoga.
Żwacze wołowe dla psa to suszony smakołyk, którego proces przetworzenia jest znikomy. Przekąska ta jest w dalszym ciągu bogata w bardzo wartościowe kultury bakterii. To właśnie ich obecność sprawia, że ów przepyszny i naturalny smakołyk warto na stałe włączyć do diety naszego zwierzaka, ponieważ regularne spożywanie żwaczy wpływa pozytywnie na florę bakteryjną przewodu pokarmowego. To z kolei może pomóc zwierzęciu w przypadku nadwrażliwości jelit lub przy występowaniu biegunek.
Poroże jelenia dla psa
Gryzak z poroża jelenia dla psa to nowy rodzaj naturalnych gryzaków. Jest to naturalne poroże jelenia, które zostało podzielone na odpowiednie kawałki odpowiadające wielkości psów. Smakołyki te są wykonane ręcznie z gubionych w naturalny sposób poroży jelenia, daniela czy łosia. Gryzienia poroża wspomaga czyszczenie zębów oraz pozytywnie wpływa na przemianę materii, krążenie krwi, strukturę mięśni, stawów i kości. Są to bardzo trwałe gryzaki, które oprą się każdemu psu nawet do kilku miesięcy. Poroże jelenia dla psa nie zawiera sztucznych dodatków, posiada zapach wyczuwalny jedynie dla naszego pupila dlatego żaden psiak nie będzie w stanie mu się oprzeć. Gryzaki tego typu można podawać szczeniętom w wieku od 8 miesiąca życia, ale ze względu na swoją twardość nie zaleca się stosowania ich w przypadku starszych psów. Każda sztuka poroża różni się od siebie kształtem, grubością i barwą. Jeśli Twój pupil uwielbia gryźć to róg jelenia dla psa będzie dla niego najlepszym wyborem.
Dwa rodzaje gryzaków z poroża jelenia dla psa:
Pierwsza z nich to szarpaki. Są to kawałki poroża przymocowane do długiego sznurka tworzącego pętlę. Takie poroże dla psa doskonale nadaje się do zabawy w szarpanie z naszym pupilem. Takie poroża mogę być używane jako zabawka szarpak jak również jak zwykły gryzak, gdyż kawałek poroża przymocowany do sznurka znakomicie się do tego nadaje. Bawiąc się tego typu szarpakiem z psem należy jednak pamiętać, abyśmy trzymali za koniec szarpaka, na którym znajduje się poroże lub za samo poroże, tak aby pies trzymał w zębach sznurek. W przeciwnym razie możemy narazić psa na uszkodzenie zębów. Rogi jelenia dla psa tego typu sprawdzą się również nie gorzej jako aport. Ze względu na swoją budowę, czyli długi sznurek oraz rogi jelenia na końcu, które stanowią obciążenie, szarpaki łatwo jest rzucać na dość sporą odległość. Każda zabawka rzucona psu będzie stanowiła dla niego znakomitą motywację do ruszenia w pościg. Tak też będzie jeśli na spacer zabierzemy rogi jelenia dla psa na sznurku. Nas podopieczny nie będzie mógł się oprzeć pokusie zabawy.
Druga grupa to samo poroże jelenia dla psa. Tego typu gryzaki to pojedyncze kawałki poroża pocięte w kawałki o długości, która odpowiada do konkretnej wielkości psa. Poroże dla psa podajemy do gryzienia i żucia naszemu pupilowi. Ze względu na swoją stosunkowo dużą twardość gryzak z poroża jelenia starczy psu na wiele godzin rozrywki i intensywnego żucia. W kategorii gryzków składających się z samego poroża jelenia do wyboru mamy dwie wersje, które to stosujemy ze względu na wiek psa. Pierwszy typ to gryzaki dla psów młodych, które ukończyły już 8 miesięcy życia. Dla takich psów poroże jest przecięte wzdłuż, czyli tzw. połówki. Dzięki takiemu rozwiązaniu, gryzak z poroża dla psanie jest aż tak twardy jak całe rogi jelenia. Drugi typ stosujemy dla psów dorosłych i w pełni zdrowych. Ten typ gryzaków z poroża to pełna kawałki poroży, które zostały jedynie pocięta na kawałki o długości dostosowanej do wielkości psa. Takie, pełne poroże dla psa są zdecydowanie twardsze i trudniejsze do gryzienia, co sprawia, że starczają na znacznie dłużej niż połówki.